top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Вислів "Адаптуйся або помри" стає наразі актуальним - Алєна Галюта, CEO "Activitis", експерт FIABCI


У продовження рубрики "Окрема думка: експерти FIABCI-UKRAINE" ми взяли інтерв"ю у генерального директора Управляючої компанії "Activitis" - Алєни Галюти, що є корпоративним членом FIABCI-UKRAINE. Темою розмови стали зміни на ринку управління комерційною нерухомістю України.


FIABCI: Як зміниться, на Вашу думку, бізнес у тій сфері, у якій Ви є фахівцем?


АГ: Компанія займається управлінням комерційною нерухомістю, а також управляє ЖК еліт- та бізнес-класів. Наразі важко знайти бізнес, який би не опинився під замком карантину.

Тож вислів “адаптуйся або помри” ще ніколи не був настільки актуальним.

З відносно невеликими втратами з карантину вийдуть не самі розумні чи сильні гравці, а ті, хто зможе швидко адаптуватись до нових обставин. 

Компанії, що займаються управлінням нерухомості, зараз займають позицію переговорника та переглядають всі існуючі контракти та домовленості з орендарями, шукаючи індивідуальних рішень. Ми в Activitis брали в управління різні проблемні об'єкти нерухомості та з власного досвіду знаємо, як відкрита комунікація може вчасно згасити проблеми та допомогти побудувати лояльні відносини. Всі управляючі компанії, які до цих пір не розробили процедур формування прозорої та актуальної звітності для власників та орендарів (жителів), зараз мають нагоду знайти технологічні рішення для цього питання.


FIABCI: Пост-карантин трансформація: що на Вашу думку трансформується найпершим на ринку та що взагалі не зазнає впливу і буде продовжувати працювати так само, як і до пандемії?

АГ: Одна з перших сфер, яка з великою вірогідністю зазнає сильних трансформацій - офісна нерухомість. Автоматичне відкриття дверей, перегородки в коворкінгах, датчики руху та навіть спеціальна розмітка підлоги, щоб триматись соціальної дистанції - ось лише кілька змін, на які варто чекати після закінчення пандемії. 

Найстійкіше кризу мають шанси перенести складські приміщення  - за рахунок наростаючого попиту зі сторони  продуктових, фармацевтичних рітейлерів та гравців на ринку e-commerce. 

FIABCI: Які поради як експерт ринку нерухомості України Ви можете надати іноземним та локальним інвесторам в Українську нерухомість

АГ: Не дивлячись на зростаючі обороти онлайн-торгівлі, вона не зможе наростити вагому частку обороту ритейлерів до кінця року, тож попит на комерційні приміщення після пандемії залишиться стабільним. Складська нерухомість зараз відчуває пожвавлення попиту і вже не перший рік перебуває в позиції орендаря.

Зважаючи на це, про зупинення інвестицій в комерційну нерухомість, навіть в кризовий період, говорити не доводиться. 

FIABCI: Які нові бізнес-інструменти, на Вашу думку, необхідно освоювати фахівцям Вашого  профілю?

АГ: Про ефективну роботу в умовах нової реальності stay-at-home, здається, вже написали всі світові блогери, та від того цей навик не стає менш цінним. Поки ми знаходимось в умовах невизначеності, лідерам та менеджерам компанії варто з особливою увагою віднестись до комунікацій зі своїми співробітниками. Одну й ту ж інформацію можна подати та почути по-різному, а бар'єр у вигляді віддаленої роботи може лише посилити непорозуміння. 

Ми в компанії регулярно ділимось новинами в месенджерах, а за допомогою таких програм, як Trello, Zoom та набору інструментів G Suite ефективно співпрацюємо та тримаємо зв'язок з колегами. 

Для власників нерухомості та менеджерів управляючих компаній, настав момент, коли варто задуматись над впровадженням технологій, які допоможуть підтримувати бізнес-процеси, а також формувати гнучкі рішення.

bottom of page