top of page

Recent Posts

Archive

Tags

ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПІДГОТОВКИ ПРОЕКТУ ПРОФІЛЬНОГО ЗАКОНУ 19/09/2018


Вчора 19/09/2018 відбулось засідання Робочої Групи з питань профільного Закону «Про брокерську діяльність у сфері нерухомості» у Фонді держмайна.

Член Робочої групи від FIABCI-Україна - Олена Маленкова - зробила пост-підсумок, що яскраво демонструє процес роботи групи та спонукає до продовження професійного обговорення майбутнього закону. Публікуємо його на офіційній сторінці FIABCI-Україна як невеличкий звіт для публічного освітлення процесу роботи над проектом Закону та задля можливості продовження діалогу з професійною спільнотою. Також дякуємо прінціпал мемберу FIABCI - Спілці Фахівців з нерухомого майна України (СФНМУ) за надані фото матеріали з засідання Групи та конструктивну роботу у складі Робочої групи її представників.

@Олена Маленкова

Підсумки засідання робочої групи з підготовки закону. Хочеться бути гранично відстороненою, тому підсумки покладу в прості 5 пунктів.

1. Все ж таки, Realtor (ріелтор) - це не назва професії, а бренд американської національної асоціації, в якій би транскрипції ми його не записали. Член Ради Директорів NAR Артур Оганесян звернувся до Ради з проханням роз'яснити, чи можемо ми використовувати цей бренд в українському істеблішменті? Вчора він отримав лист від Джо Шнайдера (Joe Schneider- Director of Global Alliances & Business Development at National Association of REALTORS®) про те, що NAR НЕ рекомендує використовувати бренд в назві професії в зв'язку з патентним правом.

2. У закон будуть внесені поняття «агент» і «брокер». Діяльність з продажу нерухомості (операції з нерухомістю) прийнято робочою групою називати «Брокерською».

3. Хто може бути брокером і агентом? Брокер- агент з нерухомості, який має дворічний загальний стаж роботи в брокерської діяльності, успішно здав кваліфікаційний іспит і отримав кваліфікаційне свідоцтво Брокера по нерухомості, інформація про якого внесена до державного реєстру брокерів. Брокером може бути як співробітник брокерської компанії, так і суб'єкт підприємницької діяльності.

4. Про поняття агента з нерухомості зламали списи. Представники ФДМ хотіли, щоб і агентів «порахували по головах» і внесли до державного реєстру. Поки зійшлися на тому, що агент точно не має права працювати самостійно, а тільки під брокером (або в компанії). Що агент не може самостійно поставити себе в реєстр, а тільки за допомогою Брокера. Багато питань залишилося поки за кадром: на засіданні робочої групи був присутній наш Колега Павло Мехайліді -голова громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, прямо запитав представників ФДМ: Хто буде «обілечувати» брокерів? Для чого пишеться закон і які механізми для видачі свідоцтва Брокера і його відкликання?

В цілому засідання пройшло в емоційному, але конструктивному обговоренні. Акцентую, що в робочу групу входять представники всіх громадських організацій, в тому числі, президент АФНУ Юрій Піта, Президент СФНМУ Віктор Несін, Президент FIABCI Анна Коваль, що представляють професію фахівця з нерухомості (доведеться відвикати від забороненого слова)). Звертаюся до всіх небайдужих колег: робоча група чекає від вас пропозиції для внесення в проект закону. Ми відкриті для громадського обговорення і конструктивних рішень.»

bottom of page