top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Олег Кравченко - молодий член FIABCI-Україна дав інтерв'ю "НВ Бізнес"


Вчора на популярному порталі новин про бізнес "Новое Время. Бизнес" з"явилось обширне інтерв"ю з Олегом Кравченко, молодим членом FIABCI-Україна під заголовком "Бізнесмен покоління Y".

Олег на своїй сторінці Фейсбук подякував авторам інтерв"ю Анжелі Величко та Стасу Соколову, НВ Бізнес, а також автору знімків Саші Медведєву. Ми вирішили також розмістити україномовну версію цього інтерв"ю на нашому сайті.

Читайте та надихайтесь!

Олеже! Ми пишаємось, що у спільноті FIABCI в нас збираються такі цікаві та надихаючі люди!

"Пробіг шість найбільших марафонів світу, "зробив" IronMan, переплив Босфор і цілиться на сім головних вершин світу. А також не уявляє життя без тренувань і амбітних бізнес-планів. Спокійно розповідає в Instagram про свої інвестиції і прибутки. Встиг запустити екіпірувальний центр для бігунів RunLab, веб-студію, попрацювати в міжнародній інвесткомпанії і створити проект з продажу нерухомості DIM Realt . Йому - 25. Олег Кравченко - український бізнесмен покоління Y.

- Кілька років тому ти був товстим хлопцем, який шукав роботу на Work.ua. Зараз - успішний бізнес, зовнішність, як з обкладинки, маса спортивних досягнень за плечима. Як так вийшло?

- Основною рушійною силою був страх. Втрати часу, того, що мені 20 і на сьогоднішній день я не зробив зовсім нічого. Усвідомлення цього стало першим кроком, щоб швидко почати щось робити і перестати боятися змін.

- І з чого ти почав?

- Першою метою було схуднути, точніше - стати здоровим. Раніше прокидався в страшній депресії: хотів тільки спати, забути, що день почався. Бракувало внутрішніх ресурсів. Якимось дивним чином прийшов день, коли знайшов їх, щоб ненадовго відмовитися від шкідливих звичок, наприклад пити алкоголь, їсти шкідливу їжу. Цього вистачило, щоб побачити результат в дзеркалі. А це вже просунуло вперед.

Системи і упорядкування

- А як зараз? Не буває такого: встаєш вранці, в спортзал йти лінь ...

- Я насправді максималіст. Стан, до якого я себе тоді довів, був тотально катастрофічним. Розумів, що якщо так продовжувати, то швидко зажену себе в труну. А потім, коли почав регулярно бігати, прийшли сила і енергія. Це відбивається в думках, потім - в оточенні. В обстановці, яку автоматично починаєш фільтрувати. Речі в гардеробі. Дзвінки, на які відповідаєш. Людей, яким сам дзвониш. Місця, де проводиш вільний час. І все це, особливо благоустрій оточення, дає більше ресурсів, щоб виштовхнути на новий рівень.

- Що ти вкладаєш в поняття "благоустрій оточення"?

- Це все езотерика, звичайно ... Але я ось Козеріг за зодіаком, а ми системні, організовані люди, яким властива впевненість. Раніше таким не був, жив за нав'язаними стереотипам. Коли зміг від них позбутися, стало легше.

Бізнес в Україні - сама творча сила на сьогодні

- Наприклад?

- оптимізувати простір, в якому живу. Переїхав з квартири в 140 кв. м в 40 кв. м. Дуже зручно все облаштував - смарт, так би мовити, щоб швидко вирішувати побутові питання. Від цього виникає і ментальна чистота. З речами теж все раціонально - чотири пари джинсів, кілька футболок поло ...

- Як Джобс або Цукерберг?

- Щось у такому дусі, тільки витонченіше (посміхається).

- Звідки, по-твоєму, взялися такі ідеї в голові?

- Раніше, коли я жив в Німеччині, ходив в школи для бідних і для дітей з дуже заможних сімей. І всюди був білою вороною. Занадто багатим для одних, занадто бідним для інших. Так і звик усуватися від ситуації, іронізувати, щоб не занурюватися в це. На MBA нас вчили, що світ - це сукупність систем. І організми, і компанії, і взаємини з людьми. Все це формує світогляд. З дитинства мені доводилося самоусуватися, щоб не вливатися в системи. Тому навчився бачити їх з боку - і став хорошим посередником. Бачу системи наскрізь: збої, слабкі, сильні сторони, можливі рішення.

Удача і потреби

- Добре, а що тоді з успіхом в бізнесі? Є рецепти для ровесників?

- Все - велика справа випадку, удачі, точніше, можливості скористатися цією удачею. Раніше дуже потрібні були знання - спеціальні, детальні. Зараз час Google, нішевих фахівців багато, інформації ще більше. Так що час людей, які вміють користуватися ситуацією.

- А що для цього, по-твоєму, треба? Однією удачею не обійдешся ...

- Працювати над собою і розуміти свої потреби. Коли розумієш, скільки і чого тобі треба, виникає потреба до чогось прагнути. Потім приходять можливості - самі або ти прикладаєш зусилля, щоб вони з'явилися. Наприклад, мені DIM Realt довелося вести довгі переговори, щоб запустити проект. Зловив момент: розраховували вийти на прибутковість через шість місяців, в результаті вийшли через два.

- Нерухомість для тебе - просто бізнес, або тебе приваблює щось більше?

- Мені важливо відчувати, що за тим, чим я займаюся, варто багато людей і речей. На квартирі, на будинку можна відобразити внутрішні якості, скажімо, групи людей. Це надихає: коли бачиш, як гарно все виходить. Це не біткоіни, нічим не підкріплені. А це міцне, надійне. Так і Трамп заробив свій перший мільйон (сміється).

- Якщо нерухомість відображає характер, як тоді повинен виглядати Київ?

- Я прожив довго в Німеччині, розумію німецький менталітет. І генплан Берліна дуже точно його відображає. Дуже гармонійно і раціонально розподілені зони міста. В ідеалі, звичайно, до Києва треба запросити світових урбаністів, створити спільний генплан, затвердити його на цьому громадському голосуванні - і жорстко його дотримуватися.

- У чому відмінність між Німеччиною і Україною?

- Прозорість і ясність дій в бізнесі. Знаєш, в яку інстанцію піти, які документи отримати, яка вартість чого. Але там для інвестицій потрібно набагато більше грошей. Умовно, в Україні можна купити ділянку за мільйон і за два роки заробити на ньому три мільйони. У Німеччині отримати хорошу рентабельність практично нереально.

- Як бути з українським менталітетом? Чи реально знайти варіант, який влаштує більшість?

- Питання менталітету складний. Можу сказати тільки, що зараз бізнес в Україні - найсильніша рушійна сила. Сама творча сила на сьогоднішній день. Навіть ті бізнесмени, які ведуть справи, скажімо так, неблагородно - для України залишаються рушійною силою більше політиків. Все як в Атлант розправив плечі.

Не бізнесом єдиним

- Спорт і бізнес для тебе різні сфери?

- Спорт дуже сильно допомагає оптимізувати час. Розумієш, що раз у тебе в сім ранку тренування, то в десять треба лягти спати, потрібен здоровий сон. А за заняття встигаєш продумати багато чого. Спорт в цьому плані розвиває краще тренінгів або лайф-коучів. І креатив теж - хороші маркетингові ідеї приходять під час спорту, немов з нізвідки.

- У тебе солідний список досягнень в спорті. Зараз продовжуєш ставити собі масштабні цілі?

- Так, я зробив майже всю "попсу", яку тільки можна (сміється). Встиг потрапити в цю хвилю популярності тріатлону, IronMan'ів. Зараз ось піднявся на Ельбрус. Гори дають можливість наблизитися до меж власних можливостей. Сподіваюся, за два-три роки зможу підкорити сім найвищих вершин світу.

Це ще питання часу і грошей, оптимізації ресурсів. Не завжди розумієш, навіщо стільки всього витрачати. А потім приходить усвідомлення, наскільки це круто. Ось коли люди не вміють оптимізувати час і сили, то вигорають.

- У чому причина, по-твоєму, цього вигорання?

- Важко ж не бути впевненим не тільки в наступному місяці, але навіть в наступному тижні. Люди, особливо ті, що займають топові позиції, повинні вміти делегувати, знаходити спільну мову ... І, звичайно, відпускати ситуацію і віддавати собі звіт, що на сьогоднішній день не можеш бути відповідальним за все, що відбувається навколо.

- А що допомагає тобі розслаблятися і відпускати ситуацію?

- Раз на тиждень обов'язково займатися сексом (сміється). Це, до речі, одна з порад мого психолога. Але якщо серйозно, то мені допомагає розслабитися - постановка наступної великої мети. У листопаді йду на Кіліманджаро. Там, думаю, зрозумію, куди йти далі. Передчуття особистих досягнень, необов'язково в бізнесі, але і в особистому розвитку, у відносинах з іншими, мотивує.

- Стільки всього хотіти - це треба стільки всього встигати. Як ти організовуєш свій час?

- Що точно завжди в графіку, так це лазня по неділях. Для мене це найкращий спосіб відновлення. А так організовую час по GTD Аллена. Кожен день починається о сьомій ранку з якогось тренування, біг або спортзал. На роботі регулярно радимося, адже в Україні ми всі живемо в невизначеному середовищі. Ніколи не знаєш, яким буде курс долара або політичний курс завтра.

Тому головне - робити завтрашній день успішним сьогодні.

Переклад українською з Джерела.

bottom of page